Mikroplast

Tidligt i februar 2017 skar biologerne fra Universitet i Bergen bugen op på en småhovedet hval på Sotra. Den sjældne hval skabte stor opsigt, da det viste sig, at den havde over 30 plastposer gemt i mavesækken. Plasten havde blokeret tarmsystemet, således at den småhovede hval sultede ihjel. Siden da har “alle” talt om plast. Men hvad er egentlig mikroplast, og hvorfor er den så farlig?

Hvad er mikroplast

Mikroplast er bittesmå plastpartikler (ikke større end 5 millimeter) og stammer hovedsageligt fra større plastartikler, der er blevet nedbrudt til mindre stykker. Mikroplasten indeholder farlige kemikalier, der kan forgifte de organismer, som æder dem, tilstoppe tarmen hos mindre organismer og give infektioner. Mikroplasten fungerer som en svamp og tiltrækker alt, hver der hedder kemiske stoffer og miljøgifte, som den passerer. Alle syntetiske plasttyper vil på lang sigt blive omdannet til mikroplast, hvis de havner i havet.

I bl.a. kosmetik- og plejeprodukter, som skrubber (peeling), tandpastaer, rynkecremer, skumbadssæbe, pudder, mascara, solcreme, hårstyling og barberskum finder man bittesmå stykker mikroplast. Den mikroplast, der anvendes i kosmetik- og plejeprodukter er i hovedsageligt fremstillet af polyætylen (PE) men kan også være lavet af polypropylen (PP), polyætylentereftalat (PET), polymetylmetakrylat (PMMA) og nylon. Forskere verden over mener at kosmetik – herunder i særdeleshed peeling- og skrubbecremer – udgør størstedelen af den mikroplast, der findes i havene.

Moderne renseanlæg bortfiltrerer ikke disse bittesmå partikler. Af samme årsag ender store mængder mikroplast i havet. Den mikroplast, der befinder sig i de skønhedsprodukter, som vi bruger, forsvinder ud i kloakken og efterfølgende i havet efter brug. Mikroplasten tiltrækker miljøgifte som PCB og DDT og bliver efterfølgende ædt af havlevende dyr.

Forskere verden over mener, at mange miljøgifte med tiden ophobes i næringskæden og overføres fra art til art med konsekvenser for os mennesker som det sidste led i kæden.
Det er ikke helt sikkert, hvor omfattende konsekvenserne af mikroplast i fordøjelsessystemet er,

strand-med-plastavfall

Der skylles plastaffald op på alle strande i verden. Billede fra 5gyres.org

 

men man kan forestille sig, at cellerne bliver betændte, hvis for mange plastpartikler infiltrerer dem. Hvad man med sikkerhed ved, er, at de skadelige kemikalier lækker fra plasten og er til stede i blod og væv hos næsten alle mennesker på planeten.

Hvert eneste minut havner 15 tons plast i havet. Allerede inden 2030 vil dette tal være fordoblet. Mikroplast er blevet et stort problem i det moderne samfund, og flere forskere mener, at vi har skabt et permanent miljøproblem. Det er utvivlsomt tragisk, men det er heldigvis aldrig for sent at gøre noget ved situationen. Det eksisterer flere tiltag, som alle og enhver kan tage for at skære ned på plastforbruget. Vi har samlet vores bedste tips til, hvordan du kan reducere dit forbrug af plast:

BRUG ET INDKØBSNET, NÅR DU KØBER IND

En plastpose her og en plastpose der. Har du nogensinde tænkt på, hvor mange plastposer, du alene forbruger hvert år? Når du benytter et miljøvenligt indkøbsnet til dine indkøb, kan du skære betragteligt ned på dit plastforbrug. Tag et bomuldsnet eller to med, når du skal købe ind, og tag varerne med hjem i det.

VÆLG EMBALLAGEFRIT

Prøv i videst mulige omfang at købe ind i løsvægt. Det gælder for alle fødevarer – ikke blot frugt og grønt. Heldigvis bliver det stadig mere populært med butikker, hvor det er muligt at købe tørvarer i løsvægt, i medbragte emballager eller i recirkulerede/genanvendelige materialer såsom papir og glas i de større byer.

 

plastavfall-i-hand

Billede fra 5gyres.org

SKIFT DRIKKEFLASKE

Vidste du, at der går 450 år, før en plastflaske er nedbrudt? At drikke af plastflasker er blevet så naturligt for os, at vi ikke længere tænker på, hvor meget det faktisk bidrager til forøget plastikproduktion. Hvis du udskifter plastflasken med en drikkeflaske fremstillet af rustfrit stål eller glas, kan du skære betragteligt ned på plastforbruget.

STYR UDEN OM ENGANGSBESTIK

Selvom engangsbestik kan være rigtigt praktisk, er det også et miljøsvin af rang. Heldigvis er det utroligt nemt at skære ned på forbruget. Det eneste, du skal gøre, er at lade være med at købe det. Du kan spare meget plast ved hellere at tage bestik med hjemmefra end at købe engangsbestik fremstillet af plastik. Når det drejer sig om tallerkener og kopper, kan disse udskiftes med engangstallerkener og -kopper fremstillet af bambus. Det er et langt bedre og renere alternativt til plast, og det kan vaskes op og bruges igen og igen.

VÆLG EN BAMBUSTANDBØRSTE

Vidste du, at der produceres omtrent 5 mia. tandbørster om året, og at størstedelen af dem kasseres inden for kort tid? Det betyder enormt store mængder plastik, der nemt kunne være udskiftet med mere miljøvenlige alternativer. Den almindelige tandbørste, du køber i din nærmeste dagligvarebutik, er nemlig fremstillet af hårdplast og er ikke genanvendelig. Børst Med Bambus af højkvalitative tandbørster, som alene er fremstillet af økologisk bambus. Håndtagene er biodynamiske og kan efter tre måneders brug enten graves ned, afbrændes eller henkastes i kompostbunken.

Bestil din bambustandbørste i dag, og vær med til at skære ned på plastforbruget – ét skridt ad gangen!
Medlemskabet er uden bindingstid og kan stoppes eller ændres, når du ønsker det. Ny pakke hvert halvår – nemt og praktisk.